Firma Thales wybrała narzędzie Ivalua w celu optymalizacji wydajności Zakupów swojej Grupy

W ramach realizowanego począwszy od 2010 roku planu podnoszenia wydajności zakupów, firma Thales wybrała oprogramowanie Ivalua Buyer jako wspólne narzędzie zakupów elektronicznych dla wszystkich 1 350 kupców swojej Grupy.

Zatrudniając prawie 65 000 współpracowników w 56 różnych krajach i dokonując zakupów zewnętrznych na łączną kwotę 5,7 mld euro, Dział Zakupów stanowi funkcję o strategicznym znaczeniu dla Grupy. Właśnie dlatego firma Thales podjęła decyzję dotyczącą wdrożenia nowego narzędzia w ramach swojego procesu zakupów.

„Wdrożenie wspólnego narzędzia, takiego jak Ivalua Buyer, powinno umożliwić nam kontynuację podjętych przez naszą Grupę działań dotyczących przekształceń, z myślą o wspieraniu takich wartości, jak „jeden zespół, jedna firma Thales” oraz przyczynić się do zwiększenia naszej konkurencyjności.” – podkreśla Renaud Larramendy, Dyrektor ds. Procesów i Narzędzi Zakupów Grupy Thales.

Oprogramowanie zakupów elektronicznych Ivalua Buyer pomoże między innymi Dyrekcji Zakupów Grupy w zakresie rozwoju zarządzania działalnością Zakupów poprzez wdrożenie odpowiednich wskaźników kontrolnych. Grupa Thales zwróciła także szczególną uwagę na zapewniane przez rozwiązanie Ivalua Buyer możliwości współpracy i zarządzania dynamiką pomiędzy poszczególnymi jednostkami uczestniczącymi w procesie zakupów na terenie całego świata.

„Poszukiwaliśmy narzędzia umożliwiającego zapewnienie odpowiedniej współpracy całej naszej wewnętrznej społeczności zakupów, aby móc zapewnić naszym klientom absolutnie najwyższą jakość obsługi” – kontynuuje pan Larramendy.

Spośród różnorodnych funkcji oferowanych przez narzędzie Ivalua Buyer Grupa Thales wybrała następujące moduły: Zaopatrzenie elektroniczne, System zarządzania bazą danych dostawców (SRM), Ocena wydajności dostawców i Tabele wskaźników kontrolnych Zakupów.

„Bardzo cieszymy się z zaufania, jakie okazała nam firma Thales wybierając rozwiązanie Ivalua Buyer. Odpowiadając na problematykę tej wielkiej grupy przemysłowej prowadzącej działalność na skalę międzynarodową po raz kolejny udowadniamy możliwość dostosowania naszego oprogramowania zakupów elektronicznych Ivalua Buyer do strategii zakupów realizowanej przez duże firmy międzynarodowe.” – stwierdza Gérard Dahan, Dyrektor firmy Ivalua na region Europy, Środkowego Wschodu i Afryki.