Scotiabank wybiera firmę Ivalua jako dostawcę globalnej platformy do obsługi zaopatrzenia i ryzyka związanego z dostawcami

Firma Ivalua, czołowy światowy dostawca rozwiązań do zarządzania wydatkami, ogłosiła dzisiaj, iż Scotiabank, jeden z największych banków Kanady oraz dziewiąty największy bank w Ameryce Północnej na podstawie aktywów i zysków, wyznaczył firmę Ivalua do centralizacji procesów zaopatrzeniowych oraz dostarczenia rozwiązania, które umożliwi zarządzanie w skali globalnej zaopatrzeniem i ryzykiem związanym z dostawcami.

„Scotiabank potrzebuje kompleksowego rozwiązania, które umożliwi nam efektywniejsze zarządzanie procesem od zakupu do płatności oraz zwiększy możliwości przedsiębiorstwa w zakresie analizy wyników dostawców i ryzyka z nimi związanego. Po zapoznaniu się z dostępnymi na rynku technologiami doszliśmy do wniosku, iż zintegrowane rozwiązanie oraz doświadczenie firmy Ivalua w sektorze usług finansowych sprawiają, że jej oferta jest dla nas zdecydowanie najlepsza” powiedział John Moran, Wiceprezes ds. Finansów banku Scotiabank.„Cieszymy się z możliwości rozpoczęcia współpracy z firmą Ivalua i mamy nadzieję na długie i pomyślne relacje”.

Przed podpisaniem kontraktu z firmą Ivalua procesy strategicznego i transakcyjnego zaopatrzenia banku Scotiabank były zarządzane w ramach wielu systemów, co skutkowało nienajlepszą efektywnością tych procesów oraz utrudnioną analizą problematyki zakupów i płatności. Ponadto nowe wymagania ustawowe w sektorze usług finansowych wymusiły zastosowanie bardziej efektywnej platformy do zarządzania zaopatrzeniem i dostawcami.

Ivalua zajmie się automatyzacją i obsługą realizowanych na całym świecie procesów banku Scotiabank:

• Wszystkie elementy procesu zaopatrzeniowego Scotiabank, od zakupu po płatność
  • Analiza wydatków
  • Zaopatrzenie w usługi
  • Zarządzanie wydatkami
  • Zarządzanie ryzykiem związanym z dostawcami
  • Zarządzanie portfelem zaopatrzeniowym

„Ivalua ma długą tradycję współpracy z czołowymi dostawcami usług finansowych, dlatego bardzo się cieszymy z możliwości współpracy z tak ważnym graczem w branży jakim jest Scotiabank” – powiedział Dan Amzallag, Dyrektor Generalny Ivalua.. „Rynek wymaga, aby wyjść poza hasła reklamowe i zaoferować prawdziwą, mierzalną wartość dla dużej i wymagającej grupy osób zajmującej się zakupami. Z tego względu przedsiębiorstwa takie jak Scotiabank po analizie dostępnych na rynku rozwiązań wybierają firmę Ivalua”.

Informacje o Scotiabank

Scotiabank to kanadyjski bank o międzynarodowym zasięgu, a także czołowy dostawca usług finansowych w Ameryce Północnej, Ameryce Łacińskiej, regionie Karaibów i Ameryki Środkowej, jak i w niektórych częściach Azji. Bank ten obsługuje 21 milionów klientów, oferując szeroką gamę porad, produktów i usług, które obejmują bankowość osobistą i komercyjną, zarządzanie majątkiem, bankowość prywatną, jak i bankowość korporacyjną i inwestycyjną. Scotiabank zatrudnia ponad 86 tys. pracowników i posiada aktywa o wartości 852 mld dolarów (wg stanu na dzień 31 stycznia 2015 r.). Akcje banku są notowane na giełdzie w Toronto (TSX: BNS) i Nowym Jorku (NYSE: BNS).